2012
Year of
Nikiforos

Vrettakos
June 1, 2011 On the occasion of the 100th anniversary since the birth of fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - EVENTS

1 Σεπτεμβρίου 2012 ( Παρακάτω δείτε παρουσίαση τηςεκδήλωσης από τους ιστοχώρους: notospress.gr και apela.gr)



Πλούμιτσα, 2012 - Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου

Εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ειχαμε στην Πλούμιτσα Κροκεών το διήμερο Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012. Οι Εκδηλώσεις εγιναν με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας Αδαμαντίας Τζανετέα, τη φροντίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου», ενώ τις εκδηλώσεις υποστηριξαν οι Δήμοι Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, το περιοδικό Poema, το Εθνικό Ωδείο-Παράρτημα Σπάρτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεών. 
Στήν πρώτη από τις δύο βραδιές ποίησης στην Πλούμιτσα ο γιος του ποιητή Κώστας Βρεττάκος υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους στο «Καταφύγιο του ποιητή».
Χαιρετισμούς ειχαμε απο τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη,και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Τζανετέα Αδαμαντία.
Ομιλία  ειχαμε και απο τον κ. Γιώργο Ανδρειωμένο, καθηγητή φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με Θέμα «Στιγμές ενός ερασικίνδυνου βίου».
Αγαπημένοι φίλοι του ποιητή θυμούνται διακριτικά τον άνθρωπο Νικηφόρο Βρεττάκο και διαβάζουν στίχους του.Μεταξύ αυτών οι Κώστας Βρεττάκος, Γιώργος Ανδρειωμένος, Φαίδρα Ζαμπαθά, Ντέιβιντ Κόνολι, Ιουλίτα Ηλιοπούλου [Ελύτη], Βιντσέντζο Ρότολο, μελετητές και μεταφραστές του έργου του.
Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάσε και τραγούδησε Νικηφόρο Βρεττάκο..
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι οργανωτές δεξιώθηκαν τους καλεσμένους στην αυλή του ¶η Γιώργη.
Ανάμεσα στους καλεσμένους η Βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ Κ.Πατριανάκου,Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ,Γ.Ανωμερίτης Πρόεδρος Ο.Λ.Π κ.α          

Δείτε φωτογραφίες

. .

Παγκύπριος ποιητικός διαγωνισμός με θέμα την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Κύπριοι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν σε παγκύπριο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου,πήραν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εγιναν στις 1,2-09-2012 στην Πλούμιτσα και τις Κροκεές.

Το πρωι  της  Κυριακής  οι μαθητές  και οι γονείς των αφού ξεναγήθηκαν στις Κροκεές,πήραν μέρος λίγο αργότερα στα εγκαίνια του παραρτήματος αρχείου του ποιητή .Το βράδυ της ιδιας ημέρας σε μια σεμνή τελετή στην πλούμιτσα βραβεύτηκαν απο την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ.Αδαμαντία Τζανετέα και τον γιο του Νικηφόρου Κώστα.
Φωτογραφίες και VIDEO

Δημοτικό : Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδου και Ευη Κέστορα
Γυμνάσιο: Νεφέλη Ανδρέου και Θέα Καλλασίδου
Λύκειο    : Γεωργίου Μαρία και Γρηγόρης Κοντός


από >>   http://krokeai.gr

  5 Σεπτεμβίου 2012...όπως την παρουσίασε η ¨ http://www.notospress.gr
Η κορυφαία εκδήλωση για το έτος Βρεττάκου στη Λακωνία

" Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου "

ΚΡΟΚΕΕΣ. Αποχαιρετώντας τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στο ονειρικό τοπίο της ερημικής Πλούμιτσας απέναντι από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, η Λακωνία τίμησε μ' ένα τρόπο μοναδικό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στο μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο πατρικό σπίτι του ποιητή, παρουσία δεκάδων ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής ζωής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, οργανώθηκε ένας μοναδικός σε απλότητα και μυσταγωγία διήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφονται παρακάτω, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η αντιπεριφέρεια Λακωνίας.

Με την ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, την οργανωτική συμπαράσταση της Διευθύντριας του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου και την αμέριστη συμπαράσταση του γιου του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκου, ο οποίος δημιούργησε εκεί ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες θυμήθηκαν στιγμές από τη ζωή του ποιητή. 

Μετά από ένα μεστό αυθόρμητο λόγο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στήριξης τέτοιων πολιτιστικών θεσμών, και την ομιλία του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, επώνυμοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής ζωής διάβασαν στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου και άκουσαν μελοποιημένα ποιήματά του από την υπέροχη ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου.

Ανάμεσα στους θεατές στη διήμερη αυτή εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο ταξίαρχος κ. Δημήτρης Μακρής, η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός, ο πρώην Υπουργός και τώρα Διευθυντής των Λιμένων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Σπύρος Φλώρος, οι αντιδήμαρχοι κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και Ιωάννης Πλατανίτης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Φίλιππος Πήλιουρας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα και ο αντιπρόεδρος του Νομικού  Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Μακρής, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Χριστοπούλου, η Προέδρος της Παλλακωνικής Ένωσης κ. Ειρήνη Μουσταφέλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Κώστας Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων Κροκεών.

Επίσης στις εκδηλώσεις πήραν μέρος ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Βιτσέντζο Ρότολο, ο καθηγητής Μεταφρασειολογίας κ. Ντέιβιντ Κόννολυ, ο κριτικός Κινηματογράφου κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος, η Επιμελήτρια της Αλληλογραφίας του Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, οι ποιήτριες κ. Ρούλα Αλαβέρα, κ. Φαίδρα Ζαμπαθά, κ. Ιουλίττα Ηλιοπούλου, ο ποιητής κ. Αναστάσης Βιστωνίτης και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς κ. Βασίλης Ρούβαλης, εμψυχωτής του λογοτεχνικού περιοδικού POEMA, η κ. Λένα Καλλέργη, ο κ. Σπύρος Βαρθαλίτης, ο κ. Γιάννης Παππάς, η κ. Σούλα Δρακοπούλου που τη δεύτερη μέρα κράτησαν το βάρος του λογοτεχνικού μέρους της εκδήλωσης με εύστοχες προσεγγίσεις του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος, οι σκηνοθέτες κ. Μάνος Ζαχαρίας, κ. Μάνος Ευστρατιάδης και κ. Αθανασία Δρακοπούλου, που επιμελήθηκε το κινηματογραφικό πορτραίτο του ποιητή,  και πλήθος από θαυμαστές και φίλους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος πρόεστη του αγιασμού των εγκαινίων του Παραρτήματος του Αρχείου   Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρου των Κροκεών. Οι καθηγητές και τα παιδιά του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης απέδωσαν με εξαίρετη και άκρως συγκινητική μουσικότητα στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου πλαισιωμένους από μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Διευθύντριας του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Κυριακής Χελιώτη και την παρουσία του μεγάλου μουσουργού κ. Θεόδωρου Αντωνίου. 

Η δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη σε όλους. Με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου κ. Λοϊζο Αναστασιάδη παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι του Δήμου Σπάρτης και τιμήθηκαν με ειδικούς επαίνους, από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα,  μικροί μαθητές των σχολείων της Κύπρου, που είχαν πάρει μέρος και βραβευθεί σε παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης με θέμα τα νοήματα στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ωριμότητα και η ευαισθησία των μικρών μαθητών προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μια παρουσίαση-μύηση του κ. Θεόδωρου Αντωνίου που παρουσίασε ζωντανά παραδείγματα από τις μουσικές που συνέθεσε για τη «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ», όταν αυτή παρουσιάστηκε από το Μάνο Κατράκη στο Ηρώδειο το 1982 και παρέδωσε τις παρτιτούρες του έργου του στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους σολίστ του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης με μελωδίες και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη που γοήτευσαν το κοινό που παρέμεινε ως αργά στις θέσεις του παρά το προκεχωρημένο της νύχτας.

από >>> http://www.notospress.gr

 

 5 Σεπτεμβίου 2012...όπως την παρουσίασε η http://www.apela.gr/
Με ενδιαφέρουσες παρουσίες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Αποχαιρετώντας τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στο ονειρικό τοπίο της ερημικής Πλούμιτσας απέναντι από την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, η Λακωνία τίμησε μ' ένα τρόπο μοναδικό τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.
Στο μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο πατρικό σπίτι του ποιητή, παρουσία δεκάδων ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής ζωής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, οργανώθηκε ένας μοναδικός σε απλότητα και μυσταγωγία διήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.

Με την ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, την οργανωτική συμπαράσταση της Διευθύντριας του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου και την αμέριστη συμπαράσταση του γιού του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκου, ο οποίος δημιούργησε εκεί ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού, εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες θυμήθηκαν στιγμές από τη ζωή του ποιητή.  

Μετά από ένα μεστό αυθόρμητο λόγο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στήριξης τέτοιων πολιτιστικών θεσμών, και την ομιλία του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, επώνυμοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής ζωής διάβασαν στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου και άκουσαν μελοποιημένα ποιήματά του από την υπέροχη ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου.

Ανάμεσα στους θεατές στη διήμερη αυτή εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο ταξίαρχος κ. Δημήτρης Μακρής, η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός, ο πρώην Υπουργός και τώρα Διευθυντής των Λιμένων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Σπύρος Φλώρος, οι αντιδήμαρχοι κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και Ιωάννης Πλατανίτης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Φίλιππος Πήλιουρας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα και ο αντιπρόεδρος του Νομικού  Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Μακρής, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σαϊτάκης, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Χριστοπούλου, η Προέδρος της Παλλακωνικής Ένωσης κ. Ειρήνη Μουσταφέλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Κώστας Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων Κροκεών.

Επίσης στις εκδηλώσεις πήραν μέρος ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Βιτσέντζο Ρότολο, ο καθηγητής Μεταφρασειολογίας κ. Ντέιβιντ Κόννολυ, ο κριτικός Κινηματογράφου κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Αδαμόπουλος, η Επιμελήτρια της Αλληλογραφίας του Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, οι ποιήτριες κ. Ρούλα Αλαβέρα, κ. Φαίδρα Ζαμπαθά, κ. Ιουλίττα Ηλιοπούλου, ο ποιητής κ. Αναστάσης Βιστωνίτης και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς κ. Βασίλης Ρούβαλης, εμψυχωτής του λογοτεχνικού περιοδικού POEMA, η κ. Λένα Καλλέργη, ο κ. Σπύρος Βαρθαλίτης, ο κ. Γιάννης Παππάς, η κ. Σούλα Δρακοπούλου που τη δεύτερη μέρα κράτησαν το βάρος του λογοτεχνικού μέρους της εκδήλωσης με εύστοχες προσεγγίσεις του έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος, οι σκηνοθέτες κ. Μάνος Ζαχαρίας, κ. Μάνος Ευστρατιάδης και κ. Αθανασία Δρακοπούλου, που επιμελήθηκε το κινηματογραφικό πορτραίτο του ποιητή,  και πλήθος από θαυμαστές και φίλους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος πρόεστη του αγιασμού των εγκαινίων του Παραρτήματος του Αρχείου   Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρου των Κροκεών. Οι καθηγητές και τα παιδιά του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης απέδωσαν με εξαίρετη και άκρως συγκινητική μουσικότητα στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου πλαισιωμένους από μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Διευθύντριας του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Κυριακής Χελιώτη και την παρουσία του μεγάλου μουσουργού κ. Θεόδωρου Αντωνίου.  

..

Η δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη σε όλους. Με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου κ. Λοϊζο Αναστασιάδη παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι του Δήμου Σπάρτης και τιμήθηκαν με ειδικούς επαίνους, από την Aντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα,  μικροί μαθητές των σχολείων της Κύπρου, που είχαν πάρει μέρος και βραβευθεί σε παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης με θέμα τα νοήματα στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ωριμότητα και η ευαισθησία των μικρών μαθητών προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού. 

Η βραδιά συνεχίστηκε με μια παρουσίαση-μύηση του κ. Θεόδωρου Αντωνίου που παρουσίασε ζωντανά παραδείγματα από τις μουσικές που συνέθεσε για τη «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ», όταν αυτή παρουσιάστηκε από το Μάνο Κατράκη στο Ηρώδειο το 1982 και παρέδωσε τις παρτιτούρες του έργου του στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους σολίστ του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης με μελωδίες και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη που γοήτευσαν το κοινό που παρέμεινε ως αργά στις θέσεις του παρά το προκεχωρημένο της νύχτας.

φωτογραφίες >>> http://www.apela.gr

 

 6 Σεπτεμβρίου 2012
Ο Πολιτισμός στην Πλούμιτσα

Γράφει ο Πάνος Κριάς

Την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έγιναν στον παραδοσιακό οικισμό Πλούμιτσα Κροκεών τα εγκαίνια του θεματικού αφιερώματος για τον Λάκωνα ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο για τα 100 χρόνια από την γέννησή του. Αθρόα η προσέλευση του κόσμου -από την περιφέρεια και την Αθήνα -παρά το κακοτράχαλο και την δυσκολία του δρόμου.



Η Πλούμιτσα είναι ο τόπος που μεγάλωσε και αντρώθηκε ο ποιητής καθώς σήμερα αποτελεί πλέον ένα θαυμάσιο πολιτιστικό κέντρο.
Δεν κάνω ρεπορτάζ για να καταγράψω με τη σειρά ποιοι παρευρέθησαν  και ποιοι όχι. Απλά σημειώνω τις εντυπώσεις μου.

Στο μικρό αμφιθέατρο του οικισμού απαγγέλθηκαν ωραία ποιήματα του Βρεττάκου από διάφορους εξέχοντες φίλους του, αλλά εκφωνήθηκαν και λόγοι οι οποίοι όμως μας κούρασαν τα μάλα. Δεν μπορεί ένας λόγος να κρατάει πάνω από 5 λεπτά διότι και μας εξουθενώνει, αλλά και δεν μας μένει τίποτα στο τέλος.

Ωστόσο η αλύγιστη φωνή της Καγιαλόγλου μαζί με τον ωραίο  πιανίστα της μας αποζημίωσαν δεόντως. Υπήρχε μικρό πιάνο με ουρά -έστω ηλεκτρικό -στο αμφιθέατρο το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό για σοβαρές εκδηλώσεις.

Θα κάνω μόνο μια υπόμνηση: Το βράδυ εκείνο φώτισε με την παρουσία του ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός, Θανάσης Βαλτινός.

Ήταν όντως μια μαγική βραδιά. Τα πελώρια κι αιωνόβια δέντρα της περιοχής δέσποζαν με την ατράνταχτη παρουσία τους, η μελίχροη Σελήνη σχεδόν πανσέληνος μας αγκάλιαζε θερμά με τις μαγικές της ικανότητες, και ο θρυλικός Ταύγετος απέναντι μας ψιθύριζε ατέλειωτες αποκρυφιστικές μελωδίες.



Τα εδέσματα τέλεια, το σύγκλινο και το μεθυστικό κρασί ήταν ντόπια προϊόντα παρακαλώ και όχι τα βιομηχανοποιημένα που συνήθως καταναλώνουμε, καθώς τα 375 μέτρα υψόμετρο του οικισμού μαζί με το δροσερό αεράκι μας άνοιγαν δεόντως την όρεξη. Κάτι ήξεραν οι παλιοί που έμεναν σε υψηλές περιοχές.

Υ. Γ. Ωστόσο θα πρέπει να πέσει άσφαλτος στον δρόμο, να τοποθετηθεί πινακίδα πριν από τον κόμβο στην εθνική οδό για το σκοπευτήριο που θα σηματοδοτεί την Πλούμιτσα. Και κάτι άλλο: να υπάρχει μονίμως στο πολιτιστικό κέντρο πλέον της Πλούμιτσας ένα grand piano.

Φωτογραφίες: Πάνος Κριάς

από >>> http://www.notospress.gr



1η Ιουνίου 2011

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Βρεττάκου» με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον επιτελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας. Το έργο του εκτιμήθηκε στην εποχή του -μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων, πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών για τον ελληνισμό- ενώ εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τις νεότερες γενιές αναγνωστών. Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του (μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.).

Για την προετοιμασία του έργου το ΕΚΕΒΙ θα συνεργαστεί στενά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, η οποία διαθέτει το πλήρες αρχείο του ποιητή ( http://www.nikiforos.edu.gr/ ), καθώς και με πολιτιστικούς φορείς της Λακωνίας.

(Δείτε το πλήρες βιογραφικό του στο Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών του ΕΚΕΒΙ)

Απο το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου   www.ekebi.gr

June 1, 2011 On the occasion of the 100 th anniversary since the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, the ministry of Culture and Tourism of Greece has pronounced year 2012 as "Year of Nikiforos Vrettakos"

Μάρτιος 2011

Εμείς οι Κροκεάτες της διασποράς ενώνουμε και ανυψώνουμε την φωνή μας μαζί με αυτήν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των συμπολιτών μας στις Κροκεές, του Δήμου Ευρώτα, τους πολιτευτές, συλλόγους και διανοούμενους του Νομού Λακωνίας και καλούμε το Ελληνικό Κράτος όπως επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης100 χρόνων από την γέννηση του συμπολίτη μας ακαδημαϊκού, ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, φόρο τιμής στην μνήμη του, εκτίμησης και προβολής του πλούσιου έργου του, ανακηρύξει το έτος 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Παρακαλούμε βοηθήστε τον αγώνα μας. Ενώστε και την δική σας φωνή προωθώντας τούτο το αίτημα μας σε κυβερνητικά στελέχη, οργανισμούς, σχολεία,συλλόγους , συγγενείς και φίλους. Μπορείτε επίσης να προβάλετε την προσπάθεια μας τοποθετώντας μια αγγελία η το κινούμενο διαφημιστικό μας στην ιστοσελίδα σας, το blog η τη σελίδα σας στο facebook.
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και συνεργασία σας.
Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά

Περισσότερα για τον Νικηφόρο Βρεττάκο...εδώ

2012 έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. δείτε ποιοι υποστηρίζουν αυτή μας την διεκδίκηση .

March 2011

We the Krokeans of the diaspora, along with the central library of Sparta, our fellow Krokeans in Greece, the Municipality of Evrotas, the political leaders, associations and intellectuals of the prefecture of Lakonia Greece, on the occasion of the 100 th anniversary of the birth of our fellow Krokean and world renown poet Nikiforos Vrettakos, in respect, honor and appreciation of his work, call upon the Greek government to pronounce the year of 2012 as the "Year of Nikiforos Vrettakos".
Dear friend you can to add your voice and help our cause by forwarding this message on to Greek government officials , Greek organizations, schools, and to your friends and relatives. You can also help our cause by placing our animation, a small photo or announcement on your web site, blog or fecebook page.

Thank you for your support and cooperation
Krokeai Society, USA & Canada
More about Nikiforos Vrettakos




Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά