ΠΡΑΚΤΙΚΟ 2 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

56 ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΡΟΚΕΑΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΝΑΔΑ

Σήμερα 14 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση του 56 ου Συνεδρίου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά με πρόεδρο τον κ. Αντώνη Παυλάκο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών

Στη Συνεδρίαση παρευρίσκονταν εκ μέρος του Δήμου Κροκεών:

. Ο Αντιδήμαρχος Κροκεών κ. Αντώνης Χριστάκος

Από τους Φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση του συνεδρίου παρευρίσκονταν:

. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών κ. Αντώνης Παυλάκος

. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κα Ελένη Μανάκου

. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γεώργιος Κατσέτος

. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Καραμπάσης

. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνική Παρέμβαση «Πολιτεία» (εφημερίδα Κροκεάτικα Νέα) κ. Γεώργιος Ατσαβές

. Ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης και του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου κ. Τάσος Παυλάκος

. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συναιτερισμού Κροκεών κ. Ιωάννης Θωμάκος

. Ο πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου κ. Μαρίνος Καριοφύλλης

. Ο εκπρόσωπος της ομάδας Μπάσκετ κ. Δημήτρης Παρθύμος.

Εκ μέρος του Συλλόγου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά παρευρίσκονταν:

. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικής - Καναδά κ. Ιωάννης Μέριανος

. Ο γραμματέας του Συλλόγου Αμερικής - Καναδά κ. Δημήτρης κατσέτος

. Ο κ. Παύλος Λιτζέρης από το Σύλλογο Αμερικής - Καναδά

Στη Συνεδρίαση παρευρισκόταν επίσης και ο κ. Διακουμάκος Παναγιώτης εκπρόσωπος της Πανλακωνικής Αδελφότητας Αυστραλίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κροκεατών Καναδά .

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αντώνης Παυλάκος ευχαρίστησε τον κ. Δημοσθένη Τζανάκο εγγονό του φωτογράφου Γιώργου Τζανάκου για την έκθεση με πορτρέτα από κάρβουνο που παρουσίασε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και έδωσε το λόγο στον κ. Καραμπάση Δημήτριο πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου.

Ο κ. Καραμπάσης Δημήτριος κατέθεσε Πρόταση - Ψήφισμα με θέμα «Κροκεές Πολιτιστική Πρωτεύουσα Δήμου Ευρώτα» την οποία υπέγραψαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που παρευρίσκονταν στη Συνεδρίαση. Στη συνέχεια κατέθεσε τις προτάσεις του Αγροτικού Συλλόγου που συνοψίζονται ως ακολούθως:

. Στήριξη από όλους τους φορείς της προσπάθειας «Διαχείριση και Ανάδειξη τουριστικού προορισμού της περιοχής Κροκεών στο ιστορικό οδοιπορικό του Κροκεάτη Λίθου»

. Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοποθεσιών υψηλής φυσικής αξίας και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης χειμάρρου Αρδέλι, Αρδελολάγκαδου και Πλούμιτσας του Δ.Δ. Κροκεών

. Προσπάθεια εύρεσης κατάλληλου κτιρίου για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και τουριστικού περιπτέρου καθώς και παραδοσιακού ξενώνα. Επιτακτική η ανάγκη συντονισμένων ενεργειών όλων των φορέων

. Συντονισμένες προσπάθειες ούτως ώστε τα κληροδοτήματα των ευεργετών του τόπου να παραμείνουν στη διαχείριση του Δ.Δ. Κροκεών

. Η ταμπέλα που τοποθετήθηκε στην πλατεία Κροκεών να αποφασιστεί μέσα από τη Συνεδρίαση το τι θα αναγράφει για να αποκατασταθούν τυχόν παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου κ. Μαρίνος Καριοφύλλης ο οποίος είπε:

«Μιας και βρισκόμαστε στη λήξη του Συνεδρίου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας γιατί έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να περάσουμε μία εβδομάδα σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα πλαισιωμένη από αξιόλογες εκδηλώσεις. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον πολιτιστικό σύλλογο που επωμίστηκε το βάρος της διοργάνωσης. Ως Πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου θα ήθελα να σας ενημερώσω λίγο για τα προβλήματα του Δημοτικού Σχολείου τα οποία δυστυχώς είναι χρόνια και αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή γενικότερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Πολιτεία έχει την ευθύνη και οφείλει να τα επιλύει όμως παρά τις συνεχείς πιέσεις μας η απάντηση είναι μία: ''Δεν υπάρχουν χρήματα''. Επειδή τα παιδιά του χωριού είναι το μέλλον θα πρέπει να είναι και η προτεραιότητα. Δεν έχει νόημα να σας απαριθμήσω εδώ προβλήματα όπως: η ανεπαρκής περίφραξη, η ανάγκη διαμόρφωσης του προαύλιου χώρου, το εξωτερικό βάψιμο του κτιρίου, η έλλειψη μουσικών οργάνων, η έλλειψη εργαστηρίου φυσικής κ.α. Θα ήθελα αντίθετα να μας διαθέσετε 10 λεπτά από το χρόνο σας για μια επίσκεψη στο χώρο του σχολείου ώστε να διαπιστώσετε οι ίδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν. Αν υπάρχει η δυνατότητα κάποιας βοήθειας θα είναι καλοδεχούμενη.»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Θωμάκος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών. Ο κ. Θωμάκος μετά τον προβλεπόμενο χαιρετισμό μίλησε για τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης του σε οικόπεδο στον Εθνικό Δρόμο Σπάρτης - Σκάλας. Η μετεγκατάσταση θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο συνεταιρισμός και στον εμπορικό τομέα αφού προβλέπεται και η τυποποίηση ελαιόλαδου και λοιπόν αγροτικών προϊόντων. Το οικόπεδο υπάρχει και υπάρχει προγραμματισμός για να ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη χρονιά. Θα ήταν σημαντικό για το συνεταιρισμό η βοήθεια των ομογενών σε θέματα εμπορίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Μίμης Χριστοφυλλάκης ο οποίος παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την προσωπική του Συλλογή με είδη Λαϊκής Τέχνης. Η ομιλία είχε βασικό θέμα την παράδοση και είπε τα ακόλουθα: «Η έννοια παράδοση αν και ετυμολογικά προέρχεται από το «παραδίδω» έχει στενότερη σχέση με το «παραδέχομαι» (παραδοχή - παραδεδεγμένα). Είναι η παραδοχή πολλών ανθρώπων που συμβιώνουν. Προϋποθέτει μια δομημένη κοινότητα με σταθερές απόψεις για τα πράγματα της ζωής που τις συμμερίζονται όλοι.

Παράδοση λοιπόν δεν κάνει ο ένας αλλά οι πολλοί και μάλιστα διαχρονικά.

Παράδοση δημιουργείται σε μεγάλους και αξιόλογους σταθμούς της ζωής των κοινοτήτων.

Παράδοση συντηρείται από κοινότητες και όχι από ασύνταχτα σύνολα ας είναι και πολυπληθή.

Αν τα παραπάνω συνοπτικά είναι σωστά οδηγούν εύκολα στη λύση του προβλήματος που μας απασχολεί συχνά σήμερα.

Γιατί δεν συντηρούμε τις παραδόσεις αν και όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να επιβιώσουν;

Διότι απλούστατα ζούμε την κοινωνία ως μοναχικά άτομα, ως μοναχικοί λύκοι, ως κοινωνία που έχει χάσει το αλάτι της και σαπίζει. Το αλάτι της ήταν οι κοινές σταθερές απόψεις για τα μεγάλα πράγματα του βίου. Ζωή, θάνατο, μετά θάνατο και τα γύρω από αυτά. (βάπτιση, γάμοι, κηδεία, μνημόσυνα κ.τ.λ.)

Εγκαινιάσαμε την κοινωνία της μηδενικής συνοχής. Η απάντηση λοιπόν γιατί δεν συντηρούνται οι παραδόσεις ή συντηρούνται επιφανειακά για εμπορικούς λόγους, είναι ότι τους λείπει η συμμετοχή, η κοινωνία, το χώμα τους και το νερό για να βλαστήσουν.

Επομένως μη ενεργώντας για να έχουμε κοινωνία δεν έχουμε καμία ελπίδα να επιβιώσουν οι παραδόσεις.

Ας μην περιμένουμε από το εν πολλοίς πτωχευμένο κράτος να κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς.

Όσα από τα υλικά κατάλοιπα του νεοελληνικού πολιτισμού έχουν διασωθεί κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης αδιαφορίας μας για το πρόσφατο παρελθόν οφείλονται κυρίως στην προσωπική έγνοια στο πάθος της ατομικής ψυχικής και οικονομικής ανάλωσης και σε κάποιους δραστήριους συλλογικούς φορείς.

Η παντεχής απουσία του παρελθόντος από τη σύσταση των καθημερινών εντυπώσεων επιτρέπει στο παρόν να προβάλλει το μεγαλείο της ασχήμιας του, χωρίς κάποιες φευγαλέες διαφυγές ανάσας για την προστασία της όρασης, τη σωτηρία του αισθητηρίου και τη θωράκιση της μνήμης.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε λίγες σχετικές φράσεις του ΕΛΥΤΗ από το βιβλίο «Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά».

«Πόση ευγένεια παρήγαγε, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες ο δικός μας λαός, όπου το ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χρήμα, όλα τους αποπνέουν μία αρχοντιά κατά τα ανώτερη των Λουδοβίκων.»

Έτσι μετριέται η σημασία των λαών.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω μια πολύ μεστή φράση της θείας μάρθας της Βλαχοκώσταινας στη μάνα μου «Σαν τα κλήματα οι άνθρωποι, σαν τα κλήματα είμαστε δεμένοι».

Ευτυχήσαμε να συνεχίσουμε κοινότητες έντονης συνοχής όπως της αρχαιότητας, του μεσαιωνικού Ελληνισμού και των προπατόρων μας, Εντρυφώντας στις συνεκτικές αυτών ιδέες θα αντλήσουμε τις αναγκαίες βάσεις για τις παραδόσεις μας που θα διατηρήσουμε εμπλουτίζοντας τες.

Και καταλήγω την ομιλία μου με την πρόταση δημιουργίας λαογραφικού μουσείου στις Κροκεές. Ας έχουν οι άλλοι τις έδρες των Δήμων και τη οικονομική δύναμη. Εμείς ας έχουμε την έδρα του πολιτισμού της Λακωνίας και ας επιβεβαιώσουμε την πολιτιστική μας ανωτερότητα που είναι πανθομολογούμενη. Στην προσπάθεια αυτή αν επιλεγεί θα στρατευτώ και θα προσφέρω. Οι Κροκεές έχουν και μπορούν».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Ατσαβές εκπρόσωπος του Συλλόγου Κοινωνική Παρέμβαση «Πολιτεία». Ο κ. Γιώργος Ατσαβές αφού χαιρέτησε του ομογενείς τόνισε την ανάγκη να ασχοληθούμε με πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χωριό μας και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου. Συμφώνησε ότι όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά και θα τονώσουν το χωριό αλλά θα πρέπει να ασχοληθούμε και με την επίλυση προβλημάτων που αφορούν περισσότερο την καθημερινότητά μας όπως π.χ. το αποχετευτικό ή ανάπλαση της πλατείας.

Ο κ. Δημήτρης Παρθύμος εκπρόσωπος της ομάδας μπάσκετ Κροκεών ενημέρωσε για τα τμήματα του μπάσκετ τα οποία αριθμούν σήμερα 50 παιδιά και η οποία είναι μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθεια όλων.

Ο κ. Αντώνης Παυλάκος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών αφού χαιρέτησε τους ομογενείς έκανε μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του Συλλόγου και στα τμήματα που λειτουργούν σήμερα. Δυστυχώς λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Συλλόγου κάποια από τα τμήματα αναγκάζονται να λειτουργούν με την οικονομική συμβολή και των γονέων. Αιτήσεις για χρηματοδότηση που έχουν κατατεθεί στο Δήμο Κροκεών έχουν πέσει στο κενό. Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες ο Πολιτιστικός Σύλλογος εξακολουθεί και προσπαθεί να παίρνει θέση σε όλα τα θέματα και προβλήματα του τόπου μας και να έχει ενεργό ρόλο. Το Δ.Σ. του Συλλόγου θεωρεί υποχρέωσή του να παλεύει για να διατηρήσει ζωντανά έθιμα του χωριού μας όπως το Καρναβάλι το οποίο τα τελευταία χρόνια φθίνει. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμένη προσπάθεια και δράση από όλους τους φορείς του τόπου ώστε να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε και να το βελτιώσουμε με τη συμμετοχή όλων αλλά και να το διαφημίσουμε ώστε να προβάλλουμε και τον τόπο μας. Οι συντονισμένες δράσεις είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς. Απαραίτητο λοιπόν είναι να προσπαθήσουμε όλοι μαζί οργανωμένα και συντονισμένα τόσο για το Αρχείο Βρεττάκου σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη Σπάρτης αλλά και για τη διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου που τόσα χρόνια έμεινε ανεκμετάλλευτο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μέριανος πρόεδρος του Συλλόγου Κροκεατών Αμερικής - Καναδά. Ο κ. Μέριανος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οργάνωση του Συνέδριου έκανε μια σύντομη αναφορά στον δικό τους Σύλλογο. Ο Σύλλογος Αμερικής - Καναδά ιδρύθηκε το 1951 με σκοπό την υδροδότηση του χωριού μας και συνεχίζει να υπάρχει με στόχο να βοηθάει όπου και όσο μπορεί στην ανάπτυξη των Κροκεών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας του Συλλόγου Αμερικής - Καναδά κ. Δημήτρης Κατσέτος. Μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των Συλλόγων στην Αμερική και στον Καναδά και στη συνέχεια κατέθεσε κάποιες σκέψεις του Συλλόγου οι οποίες θα συνέβαλλαν θετικά στο τόπο μας αλλά θα εξυπηρετούσαν και τους ίδιους τους ομογενείς. Καταρχήν θεωρούν ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί μια επιτροπή υποδοχής των ομογενών καθώς και οι δημιουργία κάποιων δωματίων προς ενοικίαση καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν σπίτια και αναγκάζονται να μένουν στη Σπάρτη ή στη Σκάλα. Επίσης θα ήθελαν η πινακίδα στην πλατεία των Κροκεών να αλλάξει σε Πλατεία Απανταχού Κροκεατών ή Κροκεατών Διασπαράς. Πρότεινε το επόμενο Συνέδριο του 2015 να είναι Συνέδριο Απανταχού Κροκεατών. Επίσης θεωρούν σημαντικό να βελτιωθεί ο δρόμος προς τη θάλασσα και να πραγματοποιηθεί κάτι που συζητάτε χρόνια τώρα ο δρόμος προς τη Μαντηλού. Θεωρούν ότι αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του χωριού μας αφού θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Επιπλέον δήλωσε ότι συμφωνούν με την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Νικηφόρου Βρεττάκου. Το 2011 στο Συνέδριό τους θα αποφασίσουν για το ποσό και για τη δραστηριότητα που θα χρηματοδοτήσουν.

Κλείνοντας τη 2 η συνεδρίαση και το 51 ο Συνέδριο Κροκεατών Αμερικής - Καναδά η κα Μανάκου Ελένη πρόσφερε στο Σύλλογο Κροκεατών Αμερικής - Καναδά εκ μέρος του Συλλόγου Γυναικών μια χειροποίητη παραδοσιακή στολή.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου πρόσφερε μία αναμνηστική πλακέτα στο Σύλλογο Αμερικής - Καναδά και αναμνηστικά διπλώματα στους φορείς που συμμετείχαν στην οργάνωση και στους χορηγούς του Συνεδρίου.


 Πίσω  Back

Krokeai Society, USA & Canada  - Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής Καναδά